Fără doar şi poate, Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare a anului. Reprezentând naşterea lui Iisus Hristos. Cu toate că obiceiurile s-au adaptat odată cu timpul, semnificaţia de bază a Crăciunului s-a păstrat intactă: lumea continuă să cânte colinde, să dăruiască cadouri, dar şi să primească lumină în suflet.
Un obicei modern, pe care mie îmi place să îl practic de fiecare dată când am ocazia, este maratonul cu filme de Crăciun. Aşa că, am făcut şi pentru voi o listă cu 5 filme pe care să le vedeţi sau să le revedeţi, după caz, alături de familie ori prieteni.
Recomandara 5: Elf (2003)
Înainte ca Jon Favreau să fie un pilon important pentru Disney şi Marvel, acesta regizase mai multe filme independente. Însă pelicula care îi schimbă pentru tot restul vieţii, cariera, este comedia "Elf". Urmărind povestea lui Buddy, un om crescut la Polul Nord de către Moş Crăciun şi spiriduşii săi, spectatorul este invitat să ia parte la drumul descoperirii adevăratei familii a lui Buddy.
Prin comicul de situaţie, transpus uluitor de jocul lui Will Farrell, Jon Favreau reuşeşte să stârnească râsete prin fiecare secvenţă prezentată. Întrucât pentru Buddy, lumea oamenilor este complet străină, acesta reacţionează diferit la fiecare interacţiune.
Pelicula aduce şi o referinţa la "Miracol pe Strada Numărul 34", prin menţionarea, cât şi prezenţa magazinului de jucării, Gimbels, care în filmul anterior menţionat, reprezenta concurenţa magazinului de jucării pentru care Kris Kringle lucra.
O altă surpriză, de data aceasta pentru fanii Game of Thrones, este apariţia lui Peter Dinklage, interpretul lui Tyrion Lannister în celebra serie.
Recomandarea 4: Miracol pe Strada Numărul 34 (1947)
Ce s-ar întâmpla dacă Moş Crăciun ar fi acuzat de demenţă şi internat la un spital de nebuni doar pentru convingerea lui că este Moş Crăciun? Miracolul de pe Strada 34 spune povestea lui Kris Kringle, un bătrânel suplu şi cu barbă albă, care, chiar este Moş Crăciun. Filmul începe prin a ne prezenta o zi obişnuită de-a lui, interacţionând cu oamenii care au o imagine total greşită faţă de cum ar trebui el să fie.
Interacţiunea îl aduce să lucreze pentru una dintre cele mai influente fabrici de jucării din New York, iar prin practicile lui mai ciudate, numărându-se şi cea de a recomanda părinţilor să cumpere jucăria de la alte magazine mai mici – aici fiind vorba de Gimbels – Kris este promovat ca imaginea de Moş Crăciun oficială a magazinului. Însă, nu toţi de acolo îi vor bine.
Titlul filmului este dat de misiunea lui de a readuce spiritul Crăciunului în inimile unei mame şi a fiicei sale. Dacă o va duce la capăt, vă învit cu drag să vizionaţi acest film şi să aflaţi.
Recomandarea 3: Joyeux Noel (2005)
Având la bază o întâmplare reală din Primul Război Mondial, Joyeux Noel prezintă povestea armistiţiului armatei franceze, germane şi britanice în Ajunul Crăciunului din 1914.
Privind din perspectiva celor trei naţiuni, regizorul şi scenaristul Christian Carion ne demonstrează că, în ciuda diferenţelor culturale, soldaţii de rând ar fi preferat oricând pacea în schimbul unui război iscat dintr-un asasinat ce nu ar fi trebuit să implice în conflict şi restul ţărilor.
Învăţătura pe care o putem trage de aici este faptul că noi, ca oameni, trebuie să învăţăm să convieţuim unii cu ceilalţi fără a ne mai omorî inutil sau fără a ne mai face vreun rău, în general. Să fim mai buni, mai înţelegători cu ceilalţi. Având un astfel de mesaj puternic care rezonează cu spiritul Crăciunului, nu aveam cum să nu vi-l recomand şi vouă. Fie că îl vedeţi pentru prima dată, sau îl revedeţi pentru a doua sau a treia oară.
De asemena, pelicula a fost difuzată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes din 2005, în afara competiţiei, însă. Şi a fost nominalizată la Premiile Oscar pentru "Cel mai Bun Film Străin", în 2006.
Recomandarea 2: Colindă de Crăciun (1999)
Un clasic de nelipsit de sărbători, fie sub forma de nuvelă scrisă de Charles Dickens, fie sub forma numeroaselor ecranizări, "Colinda de Crăciun" spune povestea lui Scrooge, un om de afaceri avar, care refuză să "risipească" bani şi pentru a-şi încălzi sediul firmei sale, cât şi casa. La 7 ani de la moartea asociatului său, Marley, Scrooge este vizitat de fantoma acestuia, primind un avertisment despre felul în care îşi trăieşte viaţa, cât şi ce trebuie să facă pentru a se schimba.
Urmând să fie vizitat de alte trei spirite, mai exact al Crăciunului din urmă, al Crăciunului de acum şi al Crăciunului care va urma, Scrooge este purtat într-o călătorire de redescoperire, văzând acum viaţa cu alţi ochi, regretând unele decizii luate în trecut care l-au adus pe drumul din prezent.
De asemenea, Scrooge, alături de spectator, este invitat să privească şi vieţile apropiaţilor săi, inclusiv a noului asociat al firmei, cât şi a nepotului său, care îl invită an de an la petrecerea de Crăciun.
Când a scris povestea, prin reprezentarea personajului Scrooge, Charles Dickens intenţionase să prezinte tiparul englezului din era Victoriană – un om lipsit de scrupule, fără Dumnezeu, capabil de orice răutate. De altfel, ni se prezintă şi obiceiurile oamenilor de atunci, pornind de la cea mai joasă clasă socială până la cea mai înaltă. Cerşetori, colindători, aristocraţi, jocuri de societate sau dansuri, toate acestea zugrăvesc tabloul unei societăţi trecute.
Ca orice poveste cu pildă creştină, "Colinda de Crăciun" prezintă una importantă: Crăciunul ar trebui să fie în inimile oamenilor tot timpul, iar prin Crăciun nu ne referim doar la sărbătoarea în sine, ci la bunătatea de a dărui, de a face bine.
Varianta pe care vă recomand s-o urmăriţi este cea din 1999, cu Sir Patrick Stewart în rolul lui Scrooge, produsă de Hallmark.
Recomandarea 1: O Viaţă Minunată (1946)
O capodoperă a Hollywood-ului anilor '40, "O Viaţă Minunată" prezintă povestea unui visător pe nume George Bailey, interpretat de James Stewart, şi a sacrificilor acestuia pentru binele locuitorilor din Bedford Falls. Secvenţa de început cu rugăciunile familiei, prietenilor, cât şi a lui George introduce în poveste un alt personaj misterios, prin prisma căruia vom afla întreaga poveste a lui George Bailey. Clearence, un înger care încă nu şi-a căpătat aripile, este trimis de Dumnezeu pe pământ în seara de Ajun pentru a-l opri pe George de la suicid.
Cum George nu prea era credincios de fel, Clearence este nevoit să-i arate omului cum ar fi fost viaţa fără el. Tema de bază a filmului fiind importanţa vieţii. Viaţa fiind un dar, fiecare suflet e valoros, influenţând vieţile celorlalţi din jur. Iar fără eforturile lui George Bailey, oraşul în care trăia, cât şi oamenii ar fi dus vieţi mai proaste.
De asemenea, filmul mai prezintă şi teme puternice precum dragostea şi loialitatea, prin devotamentul şi iubirea soţiei lui George, Mary, cât şi conştientizarea lui cu privinţă la ce avea să piardă.
Cu toate că filmul nu a fost privit bine de către critici în momentul lansării, pe parcursul anilor, a căpătat o popularitate nedescrisă, ajungând să fie considerat unul dintre cele mai reuşite filme de Crăciun făcute vreodată.
"O Viaţă Minunată" a fost nominalizat şi la Premiile Oscar din 1946, câştigând premiul pentru cele mai bune efecte speciale, mulţumită simulării ninsorii.
Precum Colinda de Crăciun a lui Dickens, O Viaţă Minunată prezintă şi pilda de a face bine din toată inima. Mai ales că povestirea "The Greatest Gift", care stă la baza filmului, este inspirată după nuvela lui Dickens.
Şi uite aşa s-a mai dus un an de Cinejurnal. Noi ne revedem din ianuarie cu alte cronici de film. Până atunci, vă urez un Crăciun Fericit şi un an nou fericit alături de cei dragi.
Social Media
Articole recente
Ultimele comentarii
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Andreea Giuroiu on Westworld (sezonul 1)
Adrian Chifu on Westworld (sezonul 1)
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Categorii
