"Pleasantville" portretizează o parte a societăţii americane din anii '50 unde totul este perfect. "Visul American", cum îl numeau aceştia consta într-o familie de clasă mijlocie trăind într-o suburbie, departe de oraşele mari şi zgomotoase, şi având cel puţin doi copii. Bărbatul era văzut ca stâlpul familiei, muncitor, fiind singurul om ce aducea bani în casă, în timp ce femeia se ocupa de treburile casnice, asigurându-se că totul este în ordine. Comunitatea ce alcătuia suburbia era una cât se poate...
Pleasantville (1998) – O retranspunere a Visului American
Cu toate că pe atunci, societatea la nivel global se recupera din pierderile şi distrugerile provocate de cel de-al Doilea Război Mondial, în Statele Unite ale Americii se născuse ideea de “Vis American”, promovat cu ajutorul televiziunii ce se afla în plină ascensiune. În cele din urmă, auzindu-se de concept şi peste ocean. Ca orice utopie, o mare parte din concept era servit ca propagandă, în timp ce în spate domneau fricile unei comunităţi progresiste de care regizorul Gary Ross s-a folosit.
Aşa a dat naştere unei lumi fictive numită Pleasantville – o suburbie care nu aparţine de niciun oraş mai mare. Lumea începe şi se termină cu Pleasantville, după cum însuşi elevii sunt învăţaţi.
Fiind lipsiţi de liberul arbitru, locuitorii acţionează conform scenariului scris pentru serial. Lucru care este dat peste cap din momentul sosirii lui David (Tobey Maguire) şi Jennifer (Reese Whiterspoon), luând locurile lui Bud şi Mary Sue în poveste. Cei doi fraţi schimbă încetul cu încetul destinul locuitorilor din Pleasantville prin intermediul gândirii proprii, distanţându-i de scenariul dat. Improvizând acum noile vieţi în formare, oamenii încep crunta luptă cu destinul ce va prinde culoare prin reuşita lor.
Un concept similar ni-l prezintă şi Jonathan Nolan cu Lisa Joy în remake-ul lui “Westworld”, unde mai mulţi roboţi, programaţi în baza unui scenariu, încep să dezvolte o conştiinţă proprie. Sau recentul WandaVision al celor de la Marvel.
PRODUCŢIA, REGIA ŞI SCENARIUL
Asemenea peliculei Westworld a lui Michael Chricton, Pleasantville s-a folosit de scanarea peliculei şi digitalizarea acesteia cu scopul de a manipula culorile sau a le scoate în totalitate. Întrucât a fost tras color – având 160 000 de cadre de peliculă de 35mm.
Ideea i-a aparţinut lui Gary Ross, care a scris povestea, dar a şi co-produs, şi regizat filmul – ştiind de la bun început cum avea să arate materialul final în mintea sa.
Restul cronicii poate fi citită în Revista Famost: https://famost.ro/articol/revista-famost-martie-2021#30
Social Media
Articole recente
Ultimele comentarii
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Andreea Giuroiu on Westworld (sezonul 1)
Adrian Chifu on Westworld (sezonul 1)
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Categorii
