Regizat de Martin Brest, "Scent of a Woman" spune povestea unui licean angajat în grija unui veteran de război, ajuns acum orb. Având un punct de plecare cât se poate de normal, spectatorul este luat prin surprindere din momentul în care Colonelul Frank Slade, interpretat de Al Pacino, îşi dezvăluie intenţiile şi ne târăşte împreună cu Charlie (Chris O'Donnell) într-o călătorie a redescoperirii sinelui.
Capodopere cinematografice: Scent of a Woman (1992)
REGIA ŞI SCENARIUL
Scenaristul Bo Goldman, cunoscut şi pentru "Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975)" a adaptat romanul lui Giovanni Arpino, care mai fusese ulterior ecranizat în 1974 de către regizorul Dino Risi. Astfel, versiunea americană este considerată în acelaşi timp un remake, cât şi o adaptare liberă, întrucât scenaristul a combinat personalitatea protagonistului din roman cu cea a unui fost sergent din plutonul în care a servit, cât şi cu cea a tatălui său autoritar.
Spre deosebire de remake-urile din ziua de astăzi, cu câteva decade în urmă, cineaştii care readaptau ideea, reuşeau să o îmbunătăţească din toate punctele de vedere, fie cu o tehnică mai bună, o regie mult mai potrivită sau joc actoricesc mai natural. Aşa a fost şi în cazul lui "Scent of a Woman", care i-a adus lui Al Pacino Oscarul pentru cel mai bun actor la decernările din 1993.
PRODUCŢIA
Pentru rolul Colonelului Slade, Brest îl ochise pe Jack Nicholson, care a refuzat să joace rolul. Nici măcar Al Pacino nu fusese încântat prima dată de ofertă, dar la insistenţa agentului său de casting l-a acceptat. Pacino este genul de actor metodic, mereu prins în personaj, chiar şi în pauze. Îi place să repete secvenţele cu mult timp înainte de a fi filmate pentru a le juca cât mai bine, discutând şi cu regizorul care dintre variante s-ar potrivi cel mai bine. Desigur, acest fapt se datorează lungii experienţe în cinematografie – cu toate că Pacino nu se pricepea la film la începutul carierei, fiind mai mult un actor de teatru.
Pentru a-şi înţelege rolul mai bine, Al Pacino s-a întâlnit cu membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din New York. Aici, actorul a fost învăţat de oamenii care şi-au pierdut vederea cum să intre în pielea lor, aceştia povestindu-i traumele prin care au trecut şi punându-l la încercările lor de zi cu zi.
Pentru rolul lui Charlie, Chris O'Donnell a concurat cu nume mari precum Matt Damon, Ben Affleck sau Brenden Fraser, câştigând în cele din urmă rolul prin iscusinţă şi talent, dar şi prin potrivirea de caracter.
În mare parte, filmările s-au ţinut în New York, dar şi în alte locaţii precum Universitatea Princeton din New Jersey sau Emma Willard School, cele două din urmă servind în poveste ca punct de localizare al liceului Braid.
Pe platou, regizorul a încercat să-i ţină separaţi pe O'Donnel şi Pacino pentru a lăsa loc tensiunii dintre ei în timpul filmării secvenţelor, însă cei doi actori au ajuns să-şi petreacă timpul împreună şi în spatele camerelor, Pacino însuşindu-şi rolul de mentor, învăţându-l pe Chris multe tehnici actoriceşti.
Restul cronicii se poate citi în numărul din Februarie 2021 al revistei Famost, urmând linkul de mai jos: https://famost.ro/articol/revista-famost-februarie-2021#34
Social Media
Articole recente
Ultimele comentarii
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Andreea Giuroiu on Westworld (sezonul 1)
Adrian Chifu on Westworld (sezonul 1)
Valentin Goran on Westworld (sezonul 1)
Categorii
